نذورات ماه محرم از زیان بیسفنول تا زیاده روی در گرفتن نذری

نذورات ماه محرم از زیان بیسفنول تا زیاده روی در گرفتن نذری به گزارش آقای هویج، اصفهان مدیرگروه تغذیه‌ی بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با درنگ در جایگاه معنوی نذری سفارش کرد: در ماه محرم، هیئت های مذهبی از توزیع خوراک نذری در ظروف پلاستیکی تولید شده از بیسفنول اجتناب کنند و مردم نیز در گرفتن نذورات تعادل داشته باشند.



محمدحسن انتظاری در گفت و گو با ایسنا از مردم خواست که در تهیه، مصرف و نگهداری خوراک های نذری دقت کافی داشته باشند و اظهار داشت: نذری های معمولی که میان ما ایرانیان تهیه می شوند، خوشبختانه از نظر ترکیب غذایی سالم هستند. در پخت این غذاها اگر از گوشت تازه و روغن های مناسب استفاده شود، ضرری ندارند.

او درباره‌ی تنوع خوراک های نذری افزود: به طور معمول خورش قیمه و قورمه سبزی طبخ می شود. در بعضی هیئت ها و خانه ها پخت و تقسیم چلوکباب و چلومرغ هم معمول است که این غذاها نیز مشکل خاصی ندارند. نکته ای که در خوردن غذاهای نذری چندان به آن نظر نمی گردد، اما رعایتش بسیار عالی است، تهیه‌ی سالاد یا سبزی در کنار غذاست.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تأمل در این مطلب که احیانا برای هیئت ها تهیه‌ی سالاد و سبزی دشوار یا نا ممکن است، تصریح کرد: دست کم افرادی که در خانه هایشان نذری تهیه و توزیع می کنند، بهتر است که به خوردن سالاد یا سبزی نیز به همراه گوشت و برنج مدنظرشان توجه داشته باشند.

انتظاری مهم ترین معضل هیئت ها و دورهمی های مردم را در ماه محرم، نه خوراکی که تهیه می کنند، بلکه ظروفی دانست که برای میل کردن نذری استفاده می شود و افزود: به طورکلی، باید بگویم که ظروف پلاستیکی با بدن انسان و محیط زیست و طبیعت سازگاری ندارند.

مدیرگروه تغذیه‌ی بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تذکر این نکته که ماده‌ی بیسفنول موجود در ظروف یک بارمصرف بسیار خطرساز است، بیان کرد: بیسفنول چاق کننده است. تأثیری منفی بر روی کبد انسان دارد. به عبارتی مبتلاشدن به بیماری کبد چرب از نتایج آن به شمار می آید. این بیسفنول موجود در ظروف حتی به بروز بیماریهای قلبی و عروقی هم منجر می شود.

او با بیان این نکته که ریختن غذای نذری مخصوصاً زمانی که داغ است، مضرات ظروف یک بارمصرف را بیشتر می کند، چنین اشاره کرد: بطور معمول غذای نذری را داغ سرو می کنند و مردم هم خوراک گرم را بیشتر می پسندند. اما نباید از این مساله غفلت کرد که چقدر ظروف تولید شده از بیسفنول مخصوصاً در زمانی که حرارت ببینند، مضر است.

این مدرس دانشگاه بجای خوردن انواع غذاهای نذری و نوشیدنی ها در ظروف پلاستیکی بیسفنول به توزیع نذروات در ظروف سلولزی تاکید و اشاره کرد: ظرف های سلولزی کمی گران تر به حساب می آیند، اما تأکیدمان بر استفاده از همین ظروف است.



انتظاری در توضیح مواد سلولزی که در ظروف خاصی استفاه می شود، بیان کرد: مواد سلولزی مانند تنه‌ی درخت یا ساقه‌ی گندم اند. این مواد بطورکامل با بدن سازگاری دارند و بی خطرند. این جنس مواد از قدیم برای نگهداری غذاها و خوردنی ها استفاده می شدند؛ چنان که باغداران نیز میوه را در صندوق های چوبی می ریختند و هنوز هم مورد توجه است.

این کارشناس تغذیه مردم و هیئت های عزاداری امام حسین (ع) را به تهیه‌ی ظرف های سلولزی سفارش کرد و تصریح کرد: ظروف سلولزی برای بدن مضرات ندارند، در کنار آن باید بدانیم که به محیط زیست هم لطمه نمی زنند. این دو نکته برخلاف ظروفی است که ماده‌ی بیسفنول دارند. ظروف پلاستیکی بیسفنول در طبیعت تجزیه نمی شوند که معضلی اساسی است.

مدیرگروه تغذیه‌ی بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از مردم خواست که در گرفتن نذورات زیاده روی نکنند و اظهار داشت: متأسفانه تعدادی از مردم به جنبه‌ی معنوی نذورات کمتر توجه می کنند. غذای نذری را باید به تعداد و به اندازه‌ی خوردن گرفت. سفارش می کنم که مردم به هیچ وجه غذای نذری به مقدار فراوان و برای نگهداری طولانی مدت در یخچال یا فریزر نگیرند.

او تاکید کرد: مضرات خوردن نذری در ظروفی که از بیسفنول هستند یک بحث است، نگهداری نذری در این ظروف و در یخچال یا فریزر هم بحث دیگر است که نباید نادیده گرفت. حتی اگر افرادی اصرار دارند به نگهداری غذا برای وعده های بیشتر باید غذای مدنظرشان را از ظروف پلاستیکی به ظرف های شیشه ای یا استیل منتقل کنند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی فریزکردن و دفریز غذا را مضر دانست و اضافه کرد: وقتی با هدف نگهداری طولانی مدت نذری را فریز می نماییم، ارزش غذایی آن کاسته می شود. باز هم تاکید می کنم که مردم به اهمیت معنوی غذای نذری عنایت داشته باشند. برای نمونه، نباید یک خانواده که پنج نفرند به اندازه‌ی ۲۰ نفر غذای نذری بگیرند. این مسئله چه از نظر علمی و چه از نظر اخلاقی اقدامی نادرست است.

انتظاری با تأمل در اهمیت معنوی و زیبایی سنت تقسیم نذورات اظهار داشت: در کنار دقتی که مردم در گرفتن غذای نذری دارند، سفارش می کنم افرادی هم که نذر دارند در توزیع آن دقیق باشند. این طور نباشد که یک خانواده‌ی دارا که واقعاً مستحق نیست، مقدار فراوانی غذا بخورد و به خانه ببرد، اما یک خانواده‌ی نیازمند هیچ سهمی از نذری اباعبدالله حسین(ع) نداشته باشد.







منبع:

1403/04/18
12:27:37
5.0 / 5
379
تگهای خبر: بیمار , بیماری , پزشك , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
آقای هویج - رژیم غذایی لاغری

Mr.Havij
mrhavij.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آقای هویج محفوظ است

آقای هویج

رژیم غذایی لاغری