وزارت بهداشت اعلام كرد:
قلیان تهدید دخانیاتی قرن ۲۱، افزایش شیوع مصرف در سنین بالای ۱۵ سال
آقای هویج: بنا بر گزارش سازمان های بین المللی در رابطه با بهداشت، قلیان تهدیدی دخانیاتی در قرن ۲۱ است. هر ساله بیش از هفت میلیون مرگ بر اثر مصرف دخانیات و همجواری با افراد مصرف كننده مواد دخانی، اتفاق می افتد. این ارقام در كشورهای در حال توسعه خاورمیانه بخصوص ایران از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد.
به گزارش آقای هویج به نقل از ایسنا، طبق نتایج مطالعات انجام شده در مورد وضعیت استعمال دخانیات در میان نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله طی سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶، شیوع مصرف قلیان بین پسران از ۱۶ به ۳۲ و در دختران از ۸.۹ به ۱۹ درصد افزایش پیدا كرده است. به عبارت دیگر مصرف كلی قلیان در سال های یاد شده از ۱۲.۱ به ۲۶.۱ درصد رسیده است. در این بازه زمانی مصرف سیگار از دو درصد به سه درصد افزایش یافته است.
بر اساس این تحقیق تجربه نخستین مصرف سیگار در سن ۱۰ سالگی بین سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶ از ۱۷.۶ به ۳۶.۱ درصد افزایش پیدا كرد كه بیشتر در گروه پسران و از ۱۵.۱ به ۴۰.۷ درصد رسیده است. در تحلیل این افزایش قابل توجه می توان به ارتباط افزایش مصرف قلیان با پایین رفتن سن شروع مصرف سیگار اشاره داشت كه در صورت عدم برخورد به موقع و مناسب، این روند همواره ادامه پیدا می كند. خطر پایین رفتن سن شروع مصرف سیگار و قلیان در نوجوانان تهدیدی جدی برای سلامت نسل آینده خواهد بود. با وجود تمهیدات قانونی به كار گرفته شده، طبق مطالعاتی كه در این زمینه انجام شده است، هم اكنون نیمی از افراد غیرمصرف كننده مواد دخانی در اماكن عمومی در معرض تماس با دود دخانیات دیگران قرار دارند. میزان شیوع مصرف روزانه قلیان در گروه سنی بالای ۱۵ سال از سال ۸۸ تا سال ۹۵، به میزان ۵۰ درصد افزایش یافته است. نزدیك به ۸۰ درصد یا بیش از یك میلیارد نفر از یك میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر مصرف كننده دخانیات در دنیا، در كشورهای كم درآمد یا با درآمد متوسط زندگی می كنند.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت با هر وعده مصرف قلیان دودی معادل مصرف پنج تا ۱۰ پاكت سیگار یعنی ۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ، وارد ریه فرد می گردد. میزان مواجهه با دود قلیان برای اطرافیان معادل پنج تا ۱۰ سیگار برآورد شده است. تماس و مواجهه با دود دست دوم قلیان و نشستن در كنار جمع كسانی كه قلیان می كشند برای اطرافیان و به خصوص كودكان بسیار خطرناك و صدمه رسان است.
رسوب بقایای دود قلیان روی فرش، دیوارهای محل مصرف قلیان و لوازم شخصی سبب انتقال سموم سرطان زا به فرزندان و اطرافیان با استفاده از تماس پوستی می گردد. بیش از ۹۰ درصد افراد سیگاری و قلیانی پیش از ۱۸ سالگی با این مواد دخانی مواجهه داشته اند. بررسی ها نشان می دهند ارتباط مفهوم داری بین مصرف قلیان وسرطان های ریه، دهان، مری، معده و مثانه، بیماری های انسداد مزمن ریوی، قلبی - عروقی، سكته مغزی، ناباروری مردان، ریفلاكس دستگاه گوارش و اختلالات سلامت روان نشان داده است.
ارتباط طغیان بیماری سل در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت هم با مصرف قلیان گزارش شده است. ۷۵ درصد موارد سرطان لب و حفره دهانی ناشی از مصرف دخانیات است كه دلیل اصلی آن دربرداشتن عوامل سرطان زا و تماس مستقیم مخاط دهان با آن است. افزایش ۴۰ تا ۸۰ درصدی مبتلا شدن به سرطان معده در افراد مصرف كننده مواد دخانی، بسته به میزان مصرف به علت رسوب مواد سرطان زا در مخاط دهان و بلع گزارش شده است. این نوع سرطان در افرادی كه به صورت توام از الكل و مواد دخانی مصرف می كنند شیوع بیشتری دارند.
باورهای نادرستی درباره بی خطر بودن مصرف قلیان برای قلب و سلامت جسم و روان وجود دارد كه تاكید می كنند عبور دود از آب سبب سم زدایی آن می گردد. وجود اسانس میوه ای هم به گسترش قلیان در جامعه دامن می زند. هرچند میزان شیوع بیماری های قلبی در افراد مسن نسبت به جوانان بیشتر است، اما در سال های اخیر شیوع این بیماری ها در جوانان هم افزایش داشته است. مصرف دخانیات در افراد ورزشكار هم عوارض خویش را به دنبال دارد و این باور كه اگر فردی دخانیات مصرف كند و همزمان ورزش كند، از مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی در امان است، صحت ندارد.
بنابر اعلام مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، افراد مصرف كننده دخانیات ۹۰ درصد موارد سرطان ریه را تشكیل می دهند. نیكوتین در آب قابل حل نیست و سموم موجود در دود قلیان هم محلول در آب نیستند. بنابراین آب موجود در ابزار قلیان تاثیری بر كاهش سمی بودن آن وسرطان زایی دود قلیان ندارد. نیكوتین ماده ای بسیار اعتیادآور است؛ مقادیر قابل توجهی از فلزات سنگین، تركیبات آروماتیك و مواد سمی در دود حاصل از احتراق زغال، شناسایی شده است كه علاوه بر مواد سمی و سرطان زای موجود در تنباكو، صدمه های مصرف قلیان را بالا می برد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب